הטיפול במיגרנה באמצעות הרפואה הסינית

Young business man having headache isolated on white background

Young business man having headache isolated on white backgroundכאב ראש מיגרנוטי הוא כאב חזק, הולם וחוזר על עצמו. מיגרנה היא בדרך כלל כאב ראש חד צידי, אך לעיתים הכאב יהיה מפושט. לרוב התחושה של הסובל/ת ממיגרנה היא כי הכאב הולם כמו פטיש באיזור הרקה, המצח והעין. הכאב מופיע באופן פתאומי ועשויים להתלוות אליו הפרעות בראייה והפרעות במערכת העיכול. הכאב מתואר כ"כאב הולם", או "דופק". הכאב יכול להמשך ממספר שעות ועד לימים.

ניתן לראות כי במשפחות מסויימות יש מספר אנשים הסובלים ממיגרנה ולכן מייחסים לתופעה גם קשר גנטי. כאב ראש מיגרנוטי מגביל את פעילותו ופוגע באיכות חייו של הסובל ממנה.זוהי אחת מסיבות הביקור העיקריות של מטופלים במרפאה. ארגון הבריאות העולמי מגדיר מיגרנה כמצב תחלואה כרוני.

מיגרנות יכולות להתחיל בכל גיל, אך השכיחות הגבוהה ביותר קיימת סביב גילאי 10-30. במקרים מסויימים אנשים מפסיקים לסבול ממיגרנה לאחר גיל 50. ניתן לומר כי המיגרנה הרבה יותר שכיחה בקרב נשים לעומת גברים. 25% מן הנשים סובלות ממיגרנה לעומת 8% מן הגברים. התקפי מיגרנה מתחילים על פי רוב סביב גילאי 12-13, שזהו הגיל השכיח ביותר להתחלת המחזור החודשי אצל נערות. לכן משערים כי קיים קשר בין מיגרנה לבין שינויים הורמוליים. אנשים הסובלים ממיגרנה נוטים לרגישות יתר של מערכת העצבים המרכזית. מיגרנה מתרחשת כאשר העורקים המוליכים דם למוח מתכווצים ומתרחבים. שינויים אלו בכלי הדם מפעילים את קולטני הכאב של המערכת העצבית.

הטיפול השמרני והשכיח ביותר בקרב הסובלים ממיגרנה הינו טיפול בתרופות לשיכוך כאב. במקרים מסויימים ההטבה הינה קצרת מועד בלבד והחולה נאלץ לקחת כמויות עצומות של משככי כאבים שמחד פוגעים במערכות נוספות בגופו ומאידך גורמות לתופעה של ריבאונד- בכל פעם הוא נזקק לכמויות הולכות וגדלות של משככי כאב . במקרים אחרים, משככי הכאב אינם מצליחים כלל להקל על החולה.

כיצד מסבירה הרפואה הסינית את הגורמים למיגרנה? כיצד הרפואה הסינית מטפלת במיגרנות ?

הסינים מכנים מיגרנה של צד אחד בשם: tou tong

במאמר זה לא אוכל להכנס באופן מפורט לעולמה התיאורטי הכל כך רחב ועמוק של הרפואה הסינית, אלא אתייחס רק לעקרונות בסיסיים עליהם מושתת הרפואה הסינית. עקרונות שבלעדיהם לא ניתן יהיה להסביר את הטיפול הסיני במיגרנות.בבסיס עולם המושגים של הרפואה הסינית נמצאים היין והיאנג ואנרגיית הצ'י שנעה במסלולים מיוחדים בגוף. אנרגיה יאנגית נוטה לעלות מעלה והחוצה ומתרכזת בראש. האנרגיה היאנגית היא הכוח שמזרים את הצ'י והדם בראש. תחושה טובה בראש וללא כאב תלויה בזרימה תקינה של צ'י ודם בראש וכמובן כמות מספקת משניהם. תפקוד נאות של איברים פנימיים, וזרימה נכונה של אנרגיית יין ויאנג. קיימים מספר מצבים ודפוסים שגורמים למיגרנה. הסינים רואים באנרגיה של איבר הכבד את הגורם העיקרי והשכיח ביותר לכאבי ראש מסוג מיגרנה. כאשר הפרט סובל ממתח ולחץ קיימת פגיעה בזרימה תקינה של אנרגיית הכבד. הכבד יעשה סטגנטיבי . יפגע מנגנון השליטה וההזרמה שלו של הצ'י בגוף. האנרגיה לא תזרום טוב וכתוצאה היא מתחממת ועולה אל הראש.ואנרגיה יאנגית תעלה לאיזור העיניים והפדחת ו/או לאיזור הרקות (איזור שנשלט על ידי שכבת ה- shao yang – שקשורה לכיס מרה ולכבד). במקרה שהאנרגיה של הכבד פוגעת גם באופן אופקי היא תפגע גם בקיבה ותגרום לבחילה והקאות. סיבוכים נוספים נובעים ממצבים שהרפואה הסינית מתארת כרוח, לחות, תקיעות/ חוסר דם ועוד.

כפי שאנו יודעים נשים רבות סובלות ממיגרנה סביב המחזור החודשי . לכבד קיימת חשיבות רבה במחזוריות התקינה של האישה. סביב הדימום ועד הביוץ האשה נשלטת יותר על ידי אנרגיה יאנגיתסביב זמן הביוץ האנרגיה היינית אצל האישה משתנה לאנרגיה יאנגית שהיא חמה יותר במהותה. על פי התאוריה הסינית, סביב הביוץ, דם נשלח מן הלב אל הרחם, דרך מרידיאן ה- bao mai . במקרה של חסר דם , לא תוכל להיות הזנה טובה גם לאיזור הראש ובמקביל גם הכבד לא יקבל הזנה מספקת. שני אלו יגרמו לסטגנציה שכתוצאה ממנה תשלח אנרגיה יאנגית ומתפרצת לאיזור הראש שתגרום לכאב. נשים מסויימות סובלות ממיגרנה דווקא לקראת סופו של המחזור החודשי שאז גם יש התמעטות של הדם בגוף. נשים שמראש מאופיינות כסובלות מחסר דם על פי הרפואה הסינית עשויות לסבול ממיגרנה לאחר המחזור החודשי בגלל שעקב מצב החסר דם הכללי שלהן בגוף, לא מתאפשרת זרימה מספקת של דם במרידיאני הראש.

בנוסף למכניזם של הכבד קיימים איברים נוספים המשפעים על מצבי מיגרנה:

הטחול- במקרה של תזונה לא מתאימה או חולשה קונסטיטוציונית שלו, אינו מייצר מספיק אנרגיה – צ'י, לעומת זאת, הוא יוצר לחות וליחה. במקרה שהלחות והליחה פוגעים בזרימה התקינה של הצ'י, ואז אנרגיה יאנגית לא תוכל לעלות לאיזור הראש. לעומת זאת לחות תצטבר בראש ותחסום את הזרימה התקינה. מצב זה מחמיר במקרה של סטגנציה קיימת של אנרגיית הכבד.

כאשר פונים למטפל ברפואה סינית המטפל יבחן את המטופל בכלים של הרפואה הסינית. המטפל ברפואה סינית אינו מתייחס לסימפטום בודד , במקרה זה המיגרנה. ההתייחסות ברפואה הסינית היא למצבו הבריאותי- נפשי הכולל של המטופל. לכן המטפל ישתמש בכלים של הרפואה הסינית: אבחנת דופק, אבחנת לשון, אבחנת גוף וכמובן תשאול מדוקדק של המטופל.

רק לאחר שהמטפל בחן את כל אלו הוא יחליט מהו הסינדרום העיקרי המאפיין את מצבו של המטופל. על פי האבחנה תקבע איסטרטגיה טיפולית הכוללת: צמחי מרפא, תכנית דיקור, הנחיות מיוחדות לתזונה ולאורח חיים.

הרפואה הסינית נחשבת לבעלת יעילות טיפולית גבוהה ביותר במצבי מיגרנה. כיצד מוסבר המנגנון הטיפולי של הדיקור בטיפול במצבי מיגרנה ?

עד היום לא ידוע באופן מוחלט מהו מנגנון הפעולה של האקופונקטורה (דיקור) אך קיימות מספר השערות שכיחות. אחת מהן, טוענת שהדיקור משחרר אנדרופינים, שאלו הם משככי הכאב הטבעיים של המוח. תאוריה אחרת טוענת כי הדיקור מווסת את רמות הסרוטונין שהינו מוליך עיצבי במוח. הכי חשוב…. הדיקור פשוט עובד !!!!!

בניגוד למשככי כאב כימיים הרפואה הסינית היא טבעית, אינה גורמת לתופעות לוואי ויתרון גדול נוסף, מכיוון שההתייחסות למצבו הבריאותי הגופני והנפשי של המטופל היא כוללת , המטופל יחווה הטבה גם בפתולוגיות נוספות מהן הוא סובל: כאבי מחזור, בעיות עיכול, בעיות ריגשיות, עייפות ועוד.

פורסם גם ב – http://www.articles.co.il/article.php?id=19622

לקביעת תור ולייעוץ טלפוני מלאו את הטופס ואחזור אליכם

מאמרים אחרונים

WhatsApp chat
Call Now Button